Refinansēšana – kā nekļūt par parādnieku ar kredītu apvienošanu

Uz galda atrodas cūciņas izskatā krājkase, kalkulators, telpaugs un monētu kaudzīte.

Refinansēšana jeb kredītu apvienošana ir pakalpojums, kuru kredītņēmēji Latvijā visbiežāk izvēlas gadījumos, kad vairāku mazāku kredītu atmaksa ir kļuvusi apgrūtinoša, un ir nepieciešams risinājums kredītsaistību izpildei. Taču refinansēšana var tikt izmantota arī pirms kredītņēmējs ir saskāries ar grūtībām atmaksāt aizņēmumu, lai apvienotu kredītmaksājumus vienā ērtākā un izdevīgākā maksājumā. Šajā rakstā apskatīsim refinansēšanas sniegtās priekšrocības, plānojot savas finanses ilgtermiņā, kuras palīdzēs ne tikai atvieglot ikdienu, bet arī izvairīties no grūtībām atmaksāt kredītu nākotnē.

Kredītu apvienošana – finanšu plānošana ilgtermiņā
Ieguvumi no pārdomātas refinansēšanas
Kā izvēlēties refinansēšanas piedāvājumu 

Kredītu apvienošana – finanšu plānošana ilgtermiņā

Kā jau minēts, kredītu apvienošana Latvijā visbiežāk tiek uztverts kā risinājums problēmām izpildīt uzņemtās finanšu saistības. Tikmēr mazāk populārs šī pakalpojuma pielietojums ir ilgtermiņa finanšu plānošana, lai atvieglotu kredītu atmaksu un izvairītos no problēmsituācijām nākotnē. Attiecīgi refinansēšana var tikt izmantota, lai plānotu savas finanses sekojošos gadījumos: ja esat uzņēmies kredītsaistības, kuru nosacījumus vēlētos uzlabot (piemēram, atmaksas termiņu, mēneša maksājumu u.t.t.) vai arī gadījumā, ja cits aizdevējs piedāvā labākus kreditēšanas nosacījumus un jūs saskatāt ieguvumus no kredītu apvienošanas iespējas. Abos gadījumos gudra un plānota kredītu apvienošana kredītņēmējam var sniegt virkni priekšrocību. Taču vissvarīgākais, ka kredītu apvienošana vienā maksājumā var palīdzēt izvairīties no neparedzētām situācijām nākotnē, plānojot ģimenes budžetu, kad, piemēram, vairāku mazāku taču dārgu kredītu atmaksa sāk sagādāt problēmas vai, mainoties finanšu situācijai ģimenē, aizdevumu atmaksai paredzētie līdzekļi ievērojami samazinās. 

Ieguvumi no pārdomātas refinansēšanas 

Visbiežāk kā galvenais ieguvums no kredītu apvienošanas tiek uzsvērts viens ērts ikmēneša maksājums, kas ievērojami atvieglo ikmēneša parādsaistību izpildes plānošanu. Protams, tā ir neatsverama priekšrocība – īpaši ja jāatmaksā vairāki mazi kredīti. Taču, ja refinansēšana ir plānota un pārdomāta, kredītņēmēji var iegūt arī citas, ne mazāk svarīgas, priekšrocības.

Vīrietis veido uzkrājumus vienā krājkasē.

Naudas ietaupījums 

Naudas ietaupījums no kredītu apvienošanas, visticamāk, nav pirmais, par ko iedomājas vairums patērētāju, kuri saskaras ar nepieciešamību veikt kredītu apvienošanu, jo jaunu kredītsaistību uzņemšanās, protams, saistās arī jauniem izdevumiem. Taču, veicot plānotu pārkreditāciju, kredītņēmējs var ietaupīt finanšu līdzekļus uz aizņēmuma procentu maksājumiem. Lai šādā veidā iegūtu no kredītu apvienošanas, jums ir jāizvēlas refinansēšanas piedāvājums ar zemāku procentu likmi nekā esošajam kredītam. Protams, lielā daļā gadījumu tas nebūs iespējams, taču ilgtermiņa kredītiem par lielākām aizdevuma summām, kā arī situācijas, kad izvēlēts aizdevums ar neizdevīgiem finanšu nosacījumiem, plašajā refinansēšanas pakalpojumu klāstā, visticamāk, būs iespējams atrast piedāvājumu ar izdevīgākām procentu likmēm. 

Ietaupījums no refinansēšanas var rasties arī gadījumā, ja refinansēšana tiek izmantota pretēji ierastajam. Piemēram, jūs varat veikt ilgtermiņa kredīta refinansēšanu uz īsāku atmaksas termiņu ar attiecīgi zemāku procentu likmi. Ja jums ir vairāki ilgtermiņa kredīti, kurus tieši šobrīd ir iespēja atmaksāt, tad refinansēšanas rezultātā naudas ietaupījums var būt arī vērā ņemams. 

Aizdevums.lv – Pārkreditācija līdz 15 000 EUR

Mazāks ikmēneša maksājums

Viens no galvenajiem ieguvumiem no kredītu apvienošanas ir mazāki ikmēneša maksājumi. Ja vairumā refinansēšanas gadījumu naudas ietaupījums var arī nebūt vērā ņemams, tad mazāks ikmēneša kredītmaksājums ne tikai liek daudziem izvēlēties par labu refinansēšanai, bet arī palīdz izvairīties no negaidītām finanšu problēmām ilgtermiņā. Attiecīgi refinansēšanas rezultātā jūs iegūstat ne tikai ilgāku laiku kredīta atmaksai, bet arī mazāku ikmēneša atmaksas summu. Tas savukārt gan atvieglo finanšu plūsmas pārvaldību, gan sniedz iespēju atvēlēt naudas līdzekļus citu izdevumu segšanai. Kāds būtu jūsu ikmēneša maksājumus, apvienojot kredītus vienā ikmēneša maksājumā? Izmantojiet refiansēšanas kalkulatoru, lai uzzinātu aptuveno ikmēneša maksājumu. 

Garāks atmaksas termiņš

Kredītu apvienošana visbiežāk rezultējas garākā aizdevuma atmaksas termiņā. Tieši šis ieguvums, apvienojumā ar mazāku ikmēneša maksājumu, var atvieglot finanšu plānošanu ilgtermiņā. Proti, lielā daļā kredītu formēšanas gadījumu, kredītņēmēji var optimistiski novērtēt savu finanšu situāciju un kredīta atmaksas iespējas nākotnē. Taču var gadīties dažādas neparedzamas situācijas, kuras liek pārskatīt finanšu saistību izpildi. Tāpēc kredītu apvienošana garāka atmaksas termiņa iegūšanai ir izdevīga ne tikai meklējot risinājumu jau esošām finanšu problēmām, bet arī gadījumos, kad patērētājs plāno savas finanses ilgtermiņā, un ir nepieciešams iegūt papildu līdzekļus citiem ikdienas izdevumiem. 

Pāris apsver refinansēšanas pakalpojumu, pārskatot finansiālo stāvokli.

Kā izvēlēties refinansēšanas piedāvājumu

Piemērotākā kredītu refinansēšanas piedāvājuma izvēlēšanas process ir tieši tāds pats kā jebkura cita pārdomāta kredīta piedāvājuma izvēle. Lai izvēlētos piemērotāko plašajā refinansēšanas pakalpojumu klāstā, ir svarīgi ne tikai apzināt labākos piedāvājumus, bet arī izvērtēt, kāds ir jūsu kredītu apvienošanas mērķis. Ja jūs skaidri zināsiet, ko vēlaties no refinansēšanas iegūt, tad arī piemērotākā piedāvājuma atlase būs vienkāršāka. 

Pirmkārt, izvirziet refinansēšanas mērķi. Ja saskaraties ar problēmu veikt ikmēneša kredīta atmaksu, tad jūsu mērķis visticamāk, būs finanšu saistību izpilde, lai nekļūtu par parādnieku. Savukārt, ja šādas problēmas jums nav, tad izvērtējiet, vai vēlaties samazināt ikmēneša kredīta maksājumu vai pagarināt aizdevuma atmaksas termiņu. Otrkārt, iepazīstieties ar refinansēšanas piedāvājumiem, izvērtējot ne tikai kreditētāju piedāvātās procentu likmes un kredītu apvienošanai piedāvāto summu apmērus, bet arī kredītu apvienošanas komisijas maksu, kā arī to, vai izvēlētais kreditētājs nav izvirzījis kādas slēptas vai neizpildāmas prasības. Treškārt, kad esat atraduši piedāvājumus, kuri atbilst jūsu mērķiem un prasībām, izvērtējiet kreditētāja piedāvāto pakalpojumu klāstu, piemēram, vai pārkreditācijai iespējams pieteikties internetā, vai pārkreditācijas līgumu iespējams noslēgt attālināti un vai kreditētājs piedāvā arī tikšanos klientu apkalpošanas centrā, lai palīdzētu jums izvērtēt jūsu finanšu iespējas un ieguvumus no pārkreditācijas.

Vai jūs izvēlētos kredītu apvienošanu, lai plānotu savas un savas ģimenes finanses ilgtermiņā? Ja esat tajā ieinteresēts, svarīgi atcerēties, ka refinansēšana neapšaubāmi spēj sniegt finanšu risinājumus dažādām situācijām, taču vienmēr ir būtiski veltīt laiku, lai to īstenotu gudri!

Vai vēlies uzzināt vairāk par pārkreditāciju? Iepazīsties ar rakstu “Izmanto refinansēšanu un apvieno kredītus gudri!“.

Aizdevums.lv piedāvā patēriņa kredītu no 300€ līdz 15 000€ ar atmaksas termiņu no 6 līdz 84 mēnešiem.
Reprezentatīvais piemērs: Aizdevuma summa 1500 EUR, atmaksas termiņš 24 mēneši. Komisijas maksa par līguma noformēšanu 75.00 EUR. Fiksētā aizņēmuma likme 12.72% gadā (1.06% mēnesī). Kopējā atmaksas summa 1827.36 EUR. Ikmēneša apkalpošanas maksa 1.90 EUR. Ikmēneša maksājums 76.15 EUR. GPL 21.61%.